Heet eten kwestie van karakter


André Karwath.
‘Ik eet zo vaak heet eten, ik voel het bijna niet meer.’ ‘Als eten niet heet is, dan vind ik het niet lekker.’ Dit zijn twee redenen die vaak door mensen worden aangevoerd als ze uitleggen waarom ze flink gepeperd eten lekker vinden. En ze zijn allebei onzin. Of je een pittige keuken aantrekkelijk vindt of niet, ligt vooral aan je karakter.

In een groot onderzoek moesten vrijwilligers hun mond spoelen met capsaïcine (dat is de stof die zo brandt op je tong) in vloeibare vorm. Daarna moesten ze aangeven hoe erg hun mond in brand stond. Er werd daarbij vrijwel geen verschil aangetroffen tussen mensen die zeiden gewend te zijn aan heet eten en mensen die dat niet waren.

Wel kwamen de onderzoekers van Pennsylvania State University er via vragenlijsten achter dat mensen die zweren bij heet eten vaak dezelfde karakters hadden. Het zijn persoonlijkheden die veel waarde hechten aan beloning en bevestiging, bijvoorbeeld vrienden die bewonderend kijken vanwege die drie scheppen sambal die je in het eten prakt. Ook waren ze liefhebbers van sensatie, waarschijnlijk reden om hun eten spannend te maken.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter