He gezellig, klimaatsverandering!


Klimaatsverandering warmt de aarde op. Niet alleen de verhoging van de temperatuur, ook de discussie zorgen voor behoorlijk voor wat verhitting. Alleen wil lang niet iedereen luisteren. Tot vandaag.

Geen ijsbeer, wel positiviteit
Geen ijsbeer, wel positiviteit

Sommige mensen lijken een beetje klimaat-moe, ze hebben genoeg van alle films en oproepen om de wereld wat minder warm te laten worden. Ook luisteren ze niet meer naar de tips om klimaatsverandering tegen te gaan. Wij bij Faqt gaan nu niet bepalen of je wel of niet zou moeten luisteren naar klimaat-waarschuwers. Ook zetten we geen boom op om klimaatsceptici een handje te helpen. We vertellen alleen dat een Amerikaanse universiteit heeft uitgezocht hoe je er voor kan zorgen dat mensen nog naar je klimaatverhaal willen luisteren.

Wat je moet doen is simpel: breng een leuk verhaal! Volgens de onderzoekers moet je zorgen voor positieve verhalen over de toekomst. Ook moet je zorgen dat het minder een ver-van-je-bed-show wordt. Zo hielp het bij het testpanel dat meewerkte aan het onderzoek, als de onderzoekers de klimaatsverandering koppelden aan bestaande problemen die mensen hebben zoals astma, allergieen en infecties.

Het deel van het testpanel dat vooraf had aangegeven dat ze totaal niet in klimaatsverandering geloofden bleken achteraf nu wel interesse te hebben in het klimaatverhaal en wilden ook wat goeds doen voor de toekomst. Volgens de onderzoekers doen mensen nou eenmaal liever en makkelijker wat voor zichzelf dan voor een ijsbeer op een ijsschots ver van huis.

Mocht je je dus ooit in willen zetten voor het milieu en wil je je vrienden overtuigen, hou het dan dicht bij jezelf en laat die pinguins er buiten.

Foto: Flickr