Hartinfarct? Ga naar vrouwelijke arts


vrouwelijke arts hartinfarct

Het is een klein maar statistisch significant verschil: patiënten met een hartinfarct overleven vaker wanneer ze worden behandeld door een vrouwelijke arts in plaats van door een mannelijke collega, vooral als het om zieke vrouwen gaat.

Het verschil is gevonden door medisch onderzoekers van de Washington universiteit in St. Louis. Waarom vrouwelijke artsen betere resultaten boeken dan hun mannelijke collega’s, is niet duidelijk. Ze vertonen echter wel aantoonbaar meer empathie bij het omgaan met patiënten. Statistisch gezien nemen vrouwelijke artsen ook meer tijd voor individuele patiënten en geven ze meer om preventie en nazorg, is uit eerdere onderzoeken gebleken.

Het team uit St. Louis evalueerde statistisch gegevens van 580.000 hartaanvallen tussen 1991 en 2010 in Florida. Er was een bekende trend: hartaanvallen zijn over het algemeen dodelijker bij vrouwen dan bij mannen, deels omdat vrouwen meer diffuse symptomen hebben en deze vaak niet zo snel worden herkend.

Het geslacht van de behandelende artsen speelde echter ook een rol: zo stierf bijvoorbeeld 11,8 procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen die werden behandeld door vrouwelijke ziekenhuisartsen. Voor mannelijke artsen was het echter 12,6 procent van de mannen en 13,3 procent van de vrouwen.

Bij eerdere studies zijn al grote verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke artsen aangetoond. Mannen gaan vaker in de fout, waardoor ze bij het medisch tuchtcollege moeten voorkomen. Volgens een onderzoek uit 2017 houden mannen zich ook minder vaak aan protocollen, wat die vele misstappen zou kunnen verklaren. Dan is er nog machogedrag, dat ook bij de dragers van witte jassen een rol speelt. Wie op zeker speelt, gaat naar mevrouw de dokter.