Harder werken smaakt beter


Wie kent niet het gevoel, dat het ijsje waar je moeite voor moest doen, extra goed smaakt? Dat is nu wetenschappelijk bewezen.

Het spreekwoord ‘wat je van ver haalt is lekker’ komt niet uit de lucht vallen. Zoals wel vaker: deze uitdrukking klopt als een bus, blijkt uit een studie aan de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit: harder werken om aan voedsel te komen, fopt de hersenen om het lekkerder te vinden.

De onderzoekers trainden muizen om op hendeltjes te drukken, waarna ze voedsel kregen.

Muizen vinden hun voer lekkerder als ze er meer voor moeten doen. Hun 'likbewegingen' bewijzen dat. Foto: George Shuklin.
De helft kreeg na één keer drukken al voedsel, terwijl de andere helft tot vijftien keer zo vaak om eten moest drukken. Normaal gesproken kiezen muizen en andere dieren – waaronder mensen – calorierijk boven calorie-arm voedsel. Dieren lijken dat bovendien lekkerder te vinden.

In de uitgekiende muizenexperimenten kregen sommige muizen calorie-arm suikerwater en anderen suikerwater met heel veel calorieën. Na afloop van de trainingssessies mochten de muizen een vrije keuze maken uit de twee types voedsel.

Smaakt deze Zwitserse kaas beter na een dagje buffelen? Foto: © Robyn Mackenzie.
Frappant genoeg kozen de dieren steevast het voedsel waar zij het hardst voor hadden moeten werken, onafhankelijk van het caloriegehalte. Ook bleken de muizen na hard werken ook méér van het calorie-arme voedsel te eten, terwijl het aantal likbewegingen met de tong flink hoger lag. Het leek alsof de dieren het minderwaardige voedsel ook ´lekkerder´ waren gaan vinden.

De onverwachte voedselvoorkeuren liggen volgens de onderzoekers mogelijk aan een compensatiemechanisme in het brein, dat de waarde van een beloning naar boven bijstelt, om de ‘cognitieve dissonantie‘ tussen hard werken en een lage beloning te verminderen. Handig in tijden van voedselschaarste.

Het hele onderzoek is te vinden in het vaktijdschrift Proceedings of the Royal Society.

Follow Faqtman on Twitter