Wie kent niet het gevoel, dat het ijsje waar je moeite voor moest doen, extra goed smaakt? Dat is nu wetenschappelijk bewezen.
Het spreekwoord ‘wat je van ver haalt is lekker’ komt niet uit de lucht vallen. Zoals wel vaker: deze uitdrukking klopt als een bus, blijkt uit een studie aan de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit: harder werken om aan voedsel te komen, fopt de hersenen om het lekkerder te vinden.
De onderzoekers trainden muizen om op hendeltjes te drukken, waarna ze voedsel kregen.
In de uitgekiende muizenexperimenten kregen sommige muizen calorie-arm suikerwater en anderen suikerwater met heel veel calorieën. Na afloop van de trainingssessies mochten de muizen een vrije keuze maken uit de twee types voedsel.
De onverwachte voedselvoorkeuren liggen volgens de onderzoekers mogelijk aan een compensatiemechanisme in het brein, dat de waarde van een beloning naar boven bijstelt, om de ‘cognitieve dissonantie‘ tussen hard werken en een lage beloning te verminderen. Handig in tijden van voedselschaarste.
Het hele onderzoek is te vinden in het vaktijdschrift Proceedings of the Royal Society.