Grote of kleine gaten in vinyl?


LP

Ik vond laatst de oude platencollectie van mijn vader. Het viel me op dat sommige platen een groot en andere een klein gat in het midden hadden. Waarom was dat? – Max

Als je van na het vinyl-tijdperk bent, dan zegt de strijd tussen Betamax, Video 2000 en VHS video’s uit het begin van de jaren tachtig je waarschijnlijk ook niets. Drie verschillende bedrijven probeerden de standaard voor videobanden te worden. VHS won en werd – tot de komst van de DVD – de standaard. Pech als je een Video 2000 van Philips had gekocht.

De grote en kleine gaten zijn net zo iets, concurrerende systemen van verschillende firma’s die beide hoopten een nieuwe standaard te introduceren. Al voor de oorlog waren de Amerikaanse muziekbedrijven Columbia en RCA Victor de grootst mogelijke concurrenten. Columbia maakte platen die op 33 toeren werden afgedraaid, RCA bracht in 1954 een nieuw systeem op de markt dat werkte op 45 toeren.

Om zich nog verder te onderscheiden van marktleider Columbia, werden de platen van RCA ook nog eens geleverd met een groot gat. Gelukkig speelden de leveranciers van draaitafels daar op in: pick-ups kregen twee snelheden en werden geleverd met een pinhole-adaptertje van 10 cent. Dat was een betere oplossing dan een videorecorder waarvoor je geen banden meer kon krijgen.