Grootste vleeseters ter wereld: spinnen


lekker hapje

Dit is een bericht dat mensen met een angst voor spinnen misschien beter kunnen overslaan. Want de universiteit van Basel in Zwitserland heeft uitgerekend dat alle kriebelende beestjes per jaar wereldwijd twee keer zoveel vlees verorberen als alle mensen bij elkaar. Zo’n 800 miljoen ton verdwijnt er tussen de kaakjes op noordelijk en zuidelijk halfrond. Hoofdzakelijk insecten, maar soms ook grotere prooien als muizen.

In tegenstelling tot mensen bestaat het dieet van de gemiddelde spin voor 90 procent uit vlees. Individuele spinnen wegen bijna niets, maar samen zijn ze goed voor 25 miljoen kriebelende ton. Dus gaat het toch erg hard met de mugjes. Dat vlees halen de spinnen overigens hoofdzakelijk uit het bos, want daar zitten de meeste insecten. Menselijke bebouwing staat pas op de vierde plaats.

Je kunt dat eng vinden en iedere spin die je ziet dood willen slaan. Maar beter is het om je te realiseren dat deze beesten een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Stel dat al die insecten die nu in de buikjes verdwijnen mensen zouden bijten, dan waren we een stuk verder van huis. Dus laat de spin in het web, dan kun je minder muggenbulten verwachten.