Grondwet voor een rotsblok


Het gebeurt heel vaak dat asteroïden en kleine planeten vernoemd worden naar mensen. Alle leden van Monty Python hebben hun eigen hemellichaam, net als Johan Cruijff en wetenschapsjournalist Govert Schilling.
Er zijn ook planetoïden vernoemd naar fictie-figuren, zoals 2309 Mr. Spock en 29402 Obelix.

In 2000 kreeg de Nederlandse nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft een nieuw ontdekte asteroïde naar zich vernoemd: 9491 Thooft.

Voor de grap stelde ’t Hooft een grondwet op voor ‘zijn’ asteroïde. De grondwet moet geratificeerd worden door de lokale bevolking van het planeetje op de dag dat de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen.

De nobelprijswinnaar greep de gelegenheid aan om zijn hart te luchten over een paar ergernissen, zoals de moeite die het buitenlandse medewerkers kost om een visum te krijgen om in Nederland aan een universiteit te kunnen werken.

De grondwet verbiedt verder het gebruik van de apostrof, omdat de achternaam ’t Hooft consequent verkeerd wordt gespeld.

Dat gebeurde zelfs -opzettelijk- toen de internationale unie van astronomen (de IAU) de naam van de asteroïde vaststelde. De unie dacht dat de apostrof tot verwarring zou leiden, en bepaalde dat de naam ‘9491 Thooft‘ zou luiden – geen apostrof dus en met hoofdletter T.

Follow Faqtman on Twitter