Gouden stad van Cortés ontdekt?


Onderzoekers hebben diep in de jungle van Honduras de resten van een grote stad gevonden. Gaat het hier om de ‘Witte Stad’, waar de Spaanse veroveraar Hernán Cortés naar zocht? Toen hij in 1518 in het tegenwoordige Mexico arriveerde, hoorde hij verhalen over een geweldig rijke stad in het binnenland, waar de straten met goud zouden zijn geplaveid. Cortés zocht, maar vond de stad nooit.

Wellicht had hij meer naar het zuiden moeten gaan. Onderzoekers van de universiteit van Houston hebben in de Mosquitja regio van Honduras een stad ontdekt door met onbemande vliegtuigjes laag over het oerwoud te vliegen. Met laser tastten ze de bodem onder het bladerdek af.

Dat leverde een sensationele ontdekking op, die met het blote oog (foto) niet te zien is: een stad met twee ceremoniële piramides, pleinen, kanalen en landbouw op terrassen. Ze gaan nu een expeditie opzetten om te stad te gaan bezoeken in het dichte regenwoud, zo vertelden ze op een conferentie in Mexico. Of het de Witte Stad is, weten ze niet. En wellicht komen ze er nooit achter. Tenzij de straten met gouden klinkers zijn gemaakt.