Goed gesprek met dolfijnen


Wetenschappers van het Wild Dolphin Project in Florida kunnen eindelijk ‘praten’ met hun wilde onderzoeksobjecten. Maar het blijft natuurlijk spreken met handen en voeten.

Denise Herzing in actie met wilde dolfijnen

In tegenstelling tot wetenschappers die communiceren met dolfijnen in gevangenschap en hun inzet belonen met een visje, heeft Denise Herzing en haar team wilde dolfijnen zo ver gekregen vraag en antwoord-spelletjes te spelen. Jonge wijfjes waren meer geïnteresseerd dan jonge mannetjes.

Om de communicatie echt tweerichtingsverkeer te maken, namen de onderzoekers een groot toetsenbord mee onderwater met daarop symbolen. Drukte een dolfijn met zijn of haar snuit een toets in dan klonk er een dolfijnengeluid. De onderzoekers gooiden daarop het bijbehorende object in het water. Wanneer een dolfijn zelf een bepaald geluid maakte, gooiden de onderzoekers ook het bijbehorende object in het water.

Dolfijnen leiden een rijk sociaal leven, zijn nieuwsgierig en intelligent. Onderzoekers van het Dolphin Institute op Hawai ontdekten al eerder dat deze dieren ook abstracte begrippen als ‘geen’ en ‘afwezig’ begrijpen en zelf het effect van syntax (zinsopbouw) op betekenis door hebben.

Herzing verzamelt al meer dan 26 jaar informatie over dolfijnen en hun communicatie. Meer informatie over het project vind je op de websites van het Wild Dolphin Project en Wings Worldquest.

Beeld: Ruth Petzhold

Follow Faqtman on Twitter