Glutenvrij en nog lekker ook, het kan


brood

Steeds meer mensen proberen gluten te vermijden. Omdat ze een allergie voor dit ingrediënt van brood en pasta hebben, of omdat ze denken die allergie te hebben. Wetenschappers hebben eerder aangetoond dat de laatste groep veruit de grootste is. Dat laat onverlet dat er dus een grote vraag is naar glutenvrije producten.

Vooral brood zonder gluten is niet lekker. Het mist de elasticiteit en de structuur van een brood waar deze natuurlijke stof wel in zit. Glutenvrij brood smaakt zompig en zwaar. Maar daar komt verandering in. Het Italiaanse bedrijf Schär, maker van glutenvrije producten, heeft een vervanger voor gluten gevonden.

Het gaat om het eiwit zein, gevonden in maïs. Het is een stof die tot nu toe vooral werd gebruikt om kunststoffen en -vezels van te maken. Het zit onder andere aan de binnenkant van schroefdoppen en je kunt er kleding van maken. Het is zo populair omdat het elastisch is, net als dat andere eiwit, gluten.

Zein is echter te duur om in grote hoeveelheden te produceren. Maar bij Schär is het chemici gelukt om met alcohol en water zein op een makkelijke en daardoor goedkope manier uit Maïs te halen. Door het toe te voegen aan rijstmeel, is een beslag te maken dat dezelfde elasticiteit heeft als tarwe. Dit brood kan zelfs goedkoper worden geproduceerd dan tarwebrood, denken de ontwikkelaars.

Het Europese Patentbureau heeft deze uitvinding een prijs gegeven voor grootste innovatie van het jaar.