Glutenallergie vaak overdreven


brood

Gluten, het lijkt wel puur vergif; steeds meer mensen beweren er allergisch voor te zijn. Toch zijn bakkers dol op gluten, want die geven stevigheid en structuur aan het brood. En met die allergie lijkt het ook wel mee te vallen. Twee op de drie mensen die denken niet tegen gluten te kunnen, vertonen na het eten daarvan geen symptomen.

Dat zegt de Spedali Civili in Brescia (Italië) na een test van 35 patiënten die verklaarden een glutenallergie te hebben. Deze mensen leefden minstens zes maanden op een glutenvrij dieet voor ze aan de test meededen. Ze kregen zakjes meel mee die ze over pasta of een andere maaltijd moesten strooien. Er werd uiteraard niet bijgezegd of het meel met gluten was of niet. Tussen de experimenten met het meel zat steeds een paar weken, om de test puur te houden.

Na iedere maaltijd moesten de vrijwilligers aangeven of ze pijn, constipatie, opboerend zuur of andere verschijnselen hadden. Ook moesten ze raden of ze meel met gluten hadden gegeten of niet. Slechts twaalf van de 35 hadden symptomen en konden precies aanwijzen welk meel gluten bevatte. De rest dacht gevoelig te zijn, maar had geen idee wanneer ze gluten hadden geconsumeerd.

De studie staat in het vakblad Alimentary Pharmacology & Therapeutics.