Gezondheid is niet altijd van je gezicht af te lezen


Goed nieuws voor mensen die er ouder uitzien dan ze zijn: het hoeft helemaal niet te betekenen dat ze ook ongezonder zijn.

Roken verraadt natuurlijk wel je gezondheid.
Roken verraadt natuurlijk wel je gezondheid.
Uit een studie in het Journal of General Internal Medicine blijkt dat het verband tussen uiterlijk en gezondheid soms ten onrechte wordt gelegd. Ook door artsen, die volgens de onderzoekers van St. Michael’s Hospital in Toronto, Canada, en de universiteit van Toronto in hun beoordeling van patiënten vaak op hun uiterlijk letten. Alleen als iemand minstens tien jaar ouder lijkt, is er meestal wel een verband.

Voor de studie werden 126 mensen tussen de dertig en zeventig jaar gevolgd bij hun bezoek aan een arts. De deelnemers vulden een vragenlijst in over hun fysieke en mentale gezondheid en werden vervolgens gefotografeerd. Vervolgens kregen 58 (andere) artsen hun foto te zien en moesten zij op basis van hun uiterlijk hun leeftijd en gezondheid beoordelen.

Bij de deelnemers die de artsen een paar jaar ouder schatten, zaten ze er naast wat betreft hun gezondheid. Bij de deelnemers die tien jaar of nog ouder leken, zaten ze in 99 procent van de gevallen goed met hun oordeel. De uitkomsten tonen weer eens aan dat uiterlijk niet alles zegt en een snelle diagnose op basis van uiterlijkheden tot verkeerde veronderstelling leidt.

Bron: Journal of General Internal Medicine

Beeld: Sukanto Debnath