Gezocht: rattenpoep


Als je rattenpoep vindt, wil de universiteit Wageningen die graag hebben. Maar niet van iedere rat, alleen bruine ratten, ook bekend als rioolratten vinden ze in Wageningen interessant. Deze soort is steeds beter bestand tegen rattengif. Om de resistentie van de knaagdieren tegen de werkzame stof in het bestrijdingsmiddel te onderzoeken zijn wetenschappers op zoek naar keutels van bruine ratten. Het publiek kan keutels opsturen.

Ratten die resistent zijn tegen bestrijdingsmiddelen hebben een erfelijke eigenschap die ervoor zorgt dat het gif bij hen niet meer werkt. Als er veel ratten met een dergelijke eigenschap komen, is het gebruik van bestrijdingsmiddelen nutteloos. Dit is problematisch, omdat ratten ziekten overbrengen zoals de Ziekte van Weil. Om een indruk te krijgen waar in Nederland resistente bruine ratten voorkomen, vragen de onderzoekers de hulp van het grote publiek.

Vind je een rattenkeutel, dan kun je de onderzoekers een lol doen door hem in plastic boterhamzakje verpakken en die op te sturen, voorzien van de postcode waarop de keutels zijn gevonden. Het team kan aan de hand van het DNA, waarvan in elke keutel wel iets aanwezig is, zien of de dieren resistent zijn. Door dat te koppelen aan de postcode bij de keutels, krijgen zij een landelijk beeld van de rattenresistentie. Wellicht kunnen ze dan een ander bestrijdingsmiddel bedenken.

Rattenkeutels van de wilde bruine rat zijn langwerpig en circa 1,8 cm lang. Ze hebben een stomp puntje. De bruine rat is vrij plomp en dringt vanuit riolen of sloten huizen (kelders, kruipruimten), schuren en andere gebouwen binnen. Het zijn alleseters, maar ze eten voornamelijk graan, knolgewassen en vlees. Op www.bruinerat.nl zijn afbeeldingen van rattenkeutels te vinden. Voor het onderzoek zijn per locatie slechts enkele keutels nodig.

Keutels kunnen naar Wageningen UR – Plant Research International, Dr. Theo van der Lee, Postbus 167, 6700 AD Wageningen.

Follow Faqtman on Twitter