Geweldig! Mot vreet plastic


plastic etende mot

Onderzoekers hebben ontdekt dat larven van de wasmot de kunststof polyethyleen (PE) heel erg lekker vinden. Dat is goed nieuws, aangezien PE een van de meest hardnekkige soorten plastic is. Het blijft honderden jaren bestaan en valt uiteen in steeds kleinere delen, die in de voedselketen terecht komen.

Het loutere contact met de larven is voldoende om een plastic zak binnen een paar uur al behoorlijk te perforeren, zo berichten onderzoekers in het tijdschrift Current Biology. De opgegeten delen verdwijnen ook echt. Een enzym in de larven is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de afbraak van de kunststof.

Ongeveer 40 procent van de kunststof in Europa bestaat uit polyetheen. Het zit in plastic zakken, folie, verpakkingen en kunststof bekledingen. Het komt voor een belangrijk gedeelte in de natuur terecht, waar het allerlei probleem veroorzaakt. PE is biologisch nauwelijks afbreekbaar en reageert alleen op agressieve chemicaliën. Als gevolg daarvan bevinden enorme hoeveelheden van dit plastic zich in meren, rivieren en zeeën.

Hulp komt nu uit onverwachte hoek: de mot van de Galleria mellonella. Dit insect is tot nu toe vooral bekend als parasiet in de bijenkasten. De motten leggen hun eieren in de korf en hun larven voeden zich met de was van de honingraten. Een Italiaanse imker verzamelde de motten daarom in een plastic tas om ze te verwijderen. Die tas bleek een halve dag later vol met gaten te zitten. Dat hoorden Spaanse en Britse biologen en ze besloten er samen verder onderzoek naar te doen.

Een experiment bewees dat het geen toeval was. Een larve op een stuk PE maakte daar binnen 40 minuten een gat in. Verdere proefnemingen wezen uit dat honderd larven 92 mg PE per 12 uur eten. Dat is één volledige plastic tas in een halve dag. Ter vergelijking, in 2016 ontdekte, plastic-etende bacteriën breken ongeveer 0,13 milligram per vierkante centimeter PET per dag af.

Verder onderzoek is nodig om de larven daadwerkelijk in te zetten tegen de enorme plasticberg die de mensheid heeft gecreëerd. Maar het begin is hoopgevend.