Gevraagd: piratenkenner


Hoe bestrijd je piraten? Door te denken als een piraat. Te voelen als een piraat. Dus wordt een piratenkenner gezocht.

Somalische piraten blijven de oostkant van de Indische Oceaan onveilig maken. Europese marineschepen schieten zich suf, maar het lijkt wel alsof er steeds nieuwe piraten bijkomen. Daarom is EU Navfor, de Europese coalitie die de wateren rond Somalië patrouilleert op zoek naar een ‘culturele piratenadviseur’.

Somalische piraten gefotografeerd vanaf een Amerikaans marineschip.

De bedoeling is dat de Europeanen tussen de oren van de piraten kruipen. Waarom zijn ze piraat? Hoe denken ze? Wat gaat er in ze om? Uiteraard met de bedoeling om de piraten op te pakken en ze te veroordelen. Navfor is vooral benieuwd naar het zakelijke model achter de piraten. Wie financiert het? Levert het wel genoeg op? De culturele adviseur moet het gaan uitzoeken.

Een goede plek om te beginnen is wellicht de piratenbeurs van Harardhere. Dit bolwerk van de piraten is waar piraten financiële steun en wapens regelen voor hun aanvallen op schepen.

Het aanstellen van een adviseur is bittere noodzaak. Bij aanvallen en ontvoeringen door Somalische piraten vallen steeds meer slachtoffers, zeven doden in de eerste helft van het jaar, tegen één in dezelfde periode vorig jaar.

Follow Faqtman on Twitter