Add to Google

Geur bepaalt of je schrokt

Door: Redactie | Geplaatst: 22 mrt 2012 | Trefwoorden: Aktueel, Meer nieuws, Psychologie, Wetenschap | Volg reacties via RSS 2.0 | Reageren is niet mogelijk.

Neem je altijd te grote happen? Zorg dan dat je eten sterk geurt, mensen knabbelen dan voorzichtiger aan hun maaltijd.

Probeer – zonder te staren – in een restaurant de volgende keer eens te letten op de happen die mensen nemen. Vlees, waarop je lang moet kauwen, nemen we in kleinere porties tot ons dan bijvoorbeeld puree, dat we in grote hoeveelheden naar binnen schuiven.

© Simone Van Den Berg | Dreamstime.com

Textuur bepaalt voor veel mensen hoe groot de hap is die ze nemen, blijkt uit een aantal onderzoeken.

Maar dat is niet de enige factor. Ook geur heeft invloed op onze schrokindex, ontdekten onderzoekers van Top Institute Food and Nutrition, in Wageningen.

Zij gaven proefpersonen een bord met custard te eten. Ondertussen lieten ze verschillende geurstoffen los. Hoe heftiger de geur, hoe minder custard de proefpersonen op hun lepel namen.

Opvallend is dat vooral de geur van room zorgt voor een kleinere hap. Mensen verwachten schijnbaar bij die geur dat er veel calorieën naar binnen komen. Ook wanneer de sterke geur verdwijnt, blijft het effect van de kleinere happen nog even hangen. Wil je minder schrokken, zet dan een paar geurkaarsen op de eettafel.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter


Reageren is niet meer mogelijk

Foto galerij

Inloggen / Advanced NewsPaper by Gabfire Themes