Gen voor vetzucht ontdekt


Wordt vetzucht en een slecht figuur echt veroorzaakt door aanleg? Een nieuwe studie lijkt daar op te duiden. Wetenschappers van de universiteit van Chicago (VS) hebben ontdekt dat muizen die het gen IRX3 missen, een derde minder gewicht meezeulen. Ook mensen bezitten dit gen, zo schrijven zij in het vakblad Nature.

Er zijn sterke aanwijzingen dat IRX3 de lichaamsmassa bestuurt en in sommige mensen zorgt voor de opslag van te veel vet. Het gen zorgt voor de aanmaak van een eiwit in de hersens dat hongergevoel en stofwisseling regelt. Door dit gen te ‘kalmeren’ zou iemand af kunnen vallen, denken de onderzoekers.

Eerder werd het gen FTO door wetenschappers geïdentificeerd als een mogelijke veroorzaker van vetzucht. Experimenten waarbij dit gen werd uitgezet, hebben echter niet tot slankere proefdieren geleid. Bij IRX3 is dat dus wel het geval. Volgens de onderzoekers hangt de werking van IRX3 en FTO wel samen. Bij experimenten om FTO te beïnvloeden, kwamen ze er achter dat ze IRX3 ook aanpakten en dat ze daarmee wel succes hadden.

Dit onderzoek opent de mogelijkheid om medicijnen te gaan ontwikkelen tegen zwaarlijvigheid. Door de juiste genen te beïnvloeden, zou iemand veel minder hongergevoel moeten krijgen en kan de stofwisseling omhoog. Bij muizen bij wie het gen werd gemanipuleerd, constateerden de onderzoekers een verhoogde resistentie tegen vetzucht, minder diabetes en een slanker figuur.