Geluk is weinig werken voor veel geld


werken

Geld maakt wél gelukkig, maar alleen als het permanent en in grote hoeveelheden jouw kant op blijft vloeien. Onderzoekers van de Duitse universiteiten van Bonn en Wuppertal hebben onderzoek gedaan naar de invloed van salaris op het geluk. Daar uit kwam naar voren dat mensen bij een stijgend salaris steeds gelukkiger worden, maar dat bij een eenmalige verhoging (zoals een bonus) geen toegenomen geluksgevoel komt kijken.

Zelfs niet als de eenmalige verhoging groot is. Zelfs een kleine stijging van het gewone loon zorgt daarentegen al voor een toenemend welbevinden.

Maar niet alleen geld heeft invloed op persoonlijk geluk. Het aantal uren dat iemand werkt is ook belangrijk. Hoe meer uren werknemers maken, hoe minder senang zij zich zal voelen. Sterker nog, de onderzoekers denken dat helemaal niet werken gelukkiger zou maken dan wel naar een baas gaan, ware het niet dat daar vaak een behoorlijke derving van inkomsten bij komt kijken. En die maakt weer ongelukkig.

De onderzoekers denken dat ze een nieuwe formule voor geluk hebben gevonden. Die luidt dat geluk een permanent hoog salaris is voor een zo klein mogelijk aantal uren werk. Maar dat had iedere werknemer ze al kunnen vertellen.