Gekke landen met een ruimtevaartprogramma


Zuid Korea heeft een satelliet gelanceerd. Alleen is het ding niet helemaal op de juiste plek terecht gekomen.

Faqt presenteert: zes landen waarvan je niet dacht dat ze buiten de dampkring zouden kunnen komen.

 • Congo
  Het grote land in centraal Afrika lanceerde vorige week een eigen satelliet. Alleen ging dat niet helemaal goed. De enige passagier, een rat met de naam Kavira, kwam om toen de raket op een kilometer of wat uit elkaar spatte.
 • Algerije
  Sinds 2002 heeft het door een burgeroorlog getroffen Algerije een eigen ruimtevaartprogramma. In dat jaar lanceerden ze voor het eerst een satelliet. De Agence Spatiale Algerienne heeft sinds die tijd weinig van zich laten horen, hoewel het land met duizenden vierkante kilometers woestijn ideaal is voor raketlanceringen.
 • Israël
  Een ruimteraket lanceren is niet makkelijk voor Israël. Ze moeten zorgen dat er geen brokstukken op vijandelijke Arabische staten terecht komen, want dat zou oorlog kunnen worden. Dus lanceren ze hun Shavit (‘komeet’) ruimtevaartuigen vanuit de woestijn richting de Middellandse Zee. Israël is sinds 1988 een ruimtevarende natie.
 • Nigeria
  Jawel, ook Nigeria heeft een ruimtevaartprogramma. Het Afrikaanse land lanceerde in 1998 met hulp van China een weersatelliet. Voor dit jaar staat er zelfs een nieuwe lancering gepland (oorspronkelijk gepland voor 2006). Maar het feit dat de site van de Nigeriaanse Ruimtevaartorganisatie al een tijdje uit de lucht is, belooft weinig goeds
 • Brazilië
  Samba in de ruimte? In 2003 was het zo ver. De Braziliaanse astronaut Marcos Pontes was acht dagen op het internationale ruimtestation ISS. Daarnaast lanceren de Brazilianen eigen satellieten. Er zijn grootse plannen voor een geheel zelf georganiseerde ruimtemissie.
 • Noord Korea
  De bevolking heeft niet te eten. De economie ligt stil. De president is een man met gek haar. Maar ondanks alles heeft Noord Korea ‘gewoon’ een ruimtevaartprogramma. Wat erover bekend is, komt van westerse inlichtingendiensten. Vast staat dat Noord Korea in 1998 een eigen raket lanceerde die even in de ruimte is geweest. Daar is waarschijnlijk een zeer kleine satelliet achtergelaten. De rest van de raket kwam bij Japan in zee terecht.
 • Oeps... Foto: Jurvetson
  Oeps... Foto: Jurvetson