Geheim wapen vliegt 10.000 km/u


Hifire

Poetin mag zich zorgen gaan maken, net als de leiders van China en andere landen die graag militair dominant willen zijn. Australië en de Verenigde Staten hebben een nieuw wonderwapen tot hun beschikking, de Hypersonic International Flight Research Experimentation (HIFiRE). Dat is een scramjet die snelheden tot 10.000 kilometer per uur kan bereiken én dan nog kan worden bijgestuurd.

Sinds 2009 voeren beide landen testvluchten uit boven het afgelegen plaatsje Woomera in de Outback. Aanvankelijk liepen deze tests uit op mislukkingen, maar Australië heeft nu officieel aangekondigd dat de test succesvol zijn afgesloten. Bewoners van de regio hebben de afgelopen jaren geregeld vuurballen aan de hemel gezien, waarschijnlijk testvluchten van het nieuwe vaartuig.

Foto’s en video’s die zijn vrijgegeven tonen een vaartuig dat op de neus van een raket de hemel in wordt geschoten. Foto’s tijdens volle vlucht zijn niet beschikbaar, maar een artist’s impression van de maker toont een soort pijlpunt die met hypersonische snelheden door de lucht schiet.

Die snelheden zijn eerder gehaald, maar bijzonder is dat dit ding kan bijsturen tijdens de vlucht. Binnen twee uur zijn hiermee alle strategische plekken ter wereld te bereiken. De Amerikanen kunnen zo een raketbasis in Noord-Korea bestoken, zonder dat ze een vliegdekschip in de buurt hebben. De HIFiRE gaat bovendien zo snel, dat conventionele afweerraketten niets kunnen uithalen. Op het moment dat een vijandelijk leger reageert, is de inslag al aan de gang.

Dat geeft de VS een tactisch overwicht van formaat. Opmerkelijk is dat ze dit wapen samen met Australië hebben ontwikkeld. Wellicht om de prestaties van dit wapen over grote afstanden te kunnen meten. Gelijktijdig met de experimenten boven Woomera werden ook hypersonische wapens vanuit Alaska afgeschoten. Wellicht mikten beide landen op elkaar, om zo beter de accuratesse van het vaartuig vast te stellen.