Geef je tijd weg (en je hebt meer)


Je gevoel hoe lang iets duurt is makkelijk te manipuleren. Door kwistig te zijn met je tijd heb je er meer van.

Een uur duurt altijd even lang. Behalve in de menselijke geest; daar kan een uur een minuut duren en vice versa. Psychologen proberen dat fenomeen al tijden te verklaren, waarom nemen we tijd toch zo verschillend waar?

Aan Wharton Business School, een zakelijke universiteit in de Verenigde Staten, hebben ze een poging gedaan om het te verklaren. Proefpersonen kregen als opdracht om brieven te schrijven aan zieke kinderen of om het huiswerk na te kijken van leerlingen die graag naar een vervolgopleiding wilden. Andere proefpersonen kregen te horen dat ze niet meer nodig waren omdat er al genoeg mensen aan het werk waren gezet. Ze kregen hun tijd als het ware terug.

© Ctpaul | Dreamstime.com

Na afloop moesten de deelnemers steeds aangeven hoeveel uren er nog voor ze in de dag en de week zaten om andere zaken te doen. Het bleek dat de proefpersonen die aan het werk waren geweest veel meer uren in de dag zagen dan de mensen die onverwacht vrij hadden gekregen. Blijkbaar krijg je meer tijd als je tijd weggeeft aan anderen.

Volgens de onderzoekers voelen we ons door het weggeven van tijd machtiger. We hebben het gevoel alsof we de wereld een beetje kunnen veranderen en geen slachtoffers zijn van de omstandigheden. Daardoor voelen we tijd ook iets minder dringen. Door minder tijd te hebben, krijgen we juist meer.

Het onderzoek naar de perceptie van tijd staat in het volgende nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.

Follow Faqtman on Twitter