Galileo in verkeerde baan


De twee Europese Galileo satellieten die afgelopen vrijdag werden gelanceerd, zijn niet in de juiste baan om de aarde afgeleverd. Aanvankelijk lieten de Europese ruimtevaartautoriteiten weten dat alles goed was gegaan, maar tegen het einde van het weekend begon de vrees te ontstaan dat de satellieten op de verkeerde plek waren.

Het Galileo project zal uiteindelijk bestaan uit dertig satellieten die samen een navigatiesysteem vormen, vergelijkbaar met het Amerikaanse GPS. Alleen dan nauwkeuriger en in (vanuit Europees perspectief) eigen handen. Dit zijn satellieten nummer vijf en zes.

Ze waren vanaf het Bajkonoer ruimtecentrum in Kazachstan gelanceerd aan boord van een Sojuz raket van Russische makelij. De satellieten hebben zelf ook een kleine raketmotor aan boord waarmee ze kunnen bijsturen. Of de brandstof aan boord voldoende is om de satellieten in hun juiste baan te krijgen, moet worden onderzocht.

Het Galileo systeem moest volgend jaar beperkt gaan werken. In 2019 of 2020 zou het systeem volledig uitgebouwd zijn. Of dat tijdsschema in gevaar komt, is nog niet te zeggen.