Frisdrank maakt kleuters agressief


Vijfjarige kinderen die dagelijks frisdrank drinken, vertonen meer probleemgedrag dan kinderen die dat niet doen. Dat blijkt uit een onderzoek van The Journal of Pediatrics, meldt Nu.nl. Het onderzoek is hier te vinden.

Volgens de onderzoekers is de kans dat deze kinderen geweld gebruiken, in gevechten terechtkomen of spullen van anderen kapotmaken twee keer zo groot als bij leeftijdsgenoten die geen frisdrank krijgen. Ook met het meewegen van factoren als ouderlijke depressie of veel tv kijken blijft dit verband overeind.

De onderzoekers durven niet met zekerheid te zeggen of er een oorzakelijk verband bestaat. Ze wijzen er echter wel op dat frisdranken vaak vol zoetstoffen, cafeïne en andere middelen zitten die het gedrag kunnen beïnvloeden.

Er is al veel onderzoek op dit gebied gedaan naar oudere kinderen en pubers, maar er is minder bekend over wat frisdrank met zulke jonge kinderen doet, door welke stoffen dit precies komt, en de hoeveelheid waarbij deze effecten optreden.

De onderzoekers hebben in totaal de ouders van 3.000 vijfjarige Amerikaanse kinderen ondervraagd. Van de 3.000 kinderen drinkt 43 procent minstens één keer frisdrank per dag. Volgens Nu.nl kopen Amerikanen gemiddeld vaker frisdrank.

Foto: Rex Sorgatz