Franse politie sluit doemdorp af


Bugarach. Foto: Arno Lagrange.

De Franse politie heeft het dorpje Bugarach aan de voet van de Pyreneeën afgesloten voor mensen die niet uit de regio komen. Het dorpje dreigt namelijk onder de voet te worden gelopen.

Dat heeft alles te maken met een gebeurtenis die volgens sommige mensen over een maand van nu staat te gebeuren. Op 21 december vergaat de wereld omdat de Maya-kalender dan afloopt. Nu wordt dat door allerlei autoriteiten ontkent, maar toch geloven grote groepen deze voorspelling. En ze hopen dat Bugarach op de een of andere manier de dans ontspringt.

Waarom? Dat is niet helemaal duidelijk. Zoals zo vaak met dit soort voorspellingen praten mensen elkaar op internet eindeloos na en worden de geruchten van de een de hele waarheden van de ander. De Pyreneeën hebben al lang de naam een mystiek gebergte te zijn. De nazi’s hebben er nog serieus naar de Heilige Graal gezocht, die verborgen moest zijn op een onzichtbare burcht, bewaakt door een aartsengel.

In de jaren zestig vestigden zich hippies in Bugarach omdat ze de vorm van de berg mystiek vonden. Al snel ging het verhaal dat er buitenaardse wezens in de berg huisden. Die zouden op 21 december de inwoners van Bugarach meenemen. Dat gerucht trok de laatste tijd 20.000 mensen aan, vandaar dat de Franse overheid heeft ingegrepen. Je komt het dorp nu niet meer in, tenzij je er woont.

Follow Faqtman on Twitter