Frankrijk wil wolven opvoeden


De Franse overheid wil een al jaren sluimerend conflict oplossen. Zijn wolven deel van de natuur en moeten ze worden beschermd, zoals milieugroepen beweren, of zijn het schapenkillers die je af moet maken, zoals herders al jaren zeggen?

De oplossing is even simpel als bizar: Frankrijk wil de wolven gaan opvoeden, zodat ze beter in het moderne landschap gaan functioneren. Hoe? Door in de buurt van schaapskuddes niet-dodelijke vallen op te stellen waar de wolven in zullen lopen op het moment dat ze hun prooi besluipen. De wolven worden vervolgens in gevangenschap aan het schrikken gemaakt en weer vrijgelaten.

De hoop is dat de wolven zo getraumatiseerd raken door de ervaring, zo staat in het ‘Nationaal Wolvenplan’, dat ze in het vervolg schapen met rust laten en zich in plaats daarvan storten op wilde zwijnen en konijntjes. Wolven krijgen tijdens hun gevangenschap bovendien een lik verf op de rug, zodat ze kunnen worden herkend. Blijft een wolf zich hardnekkig met schapen voeden, dan mag hij alsnog worden afgeschoten.

Er leven in Frankrijk nog rond de 250 wolven. Tot 20 jaar geleden waren de dieren in Frankrijk uitgestorven, tot een troep via Italië het land binnenkwam. Ze vestigden zich aan de rand van de Alpen, waar ze zich geregeld te goed doen aan schapen en ander vee. Lokale burgemeesters vinden het Nationaal Wolvenplan veel te soft, ze willen de dieren gewoon afschieten. Wolven zouden niet op te voeden zijn.

Onder de voorstanders van het plan is de populaire milieu-activist Nicolas Hulot, de man die de Franse regering al jaren dwingt om meer voor de natuur te doen.