Facebook, een wereldmacht


Welke online gemeenschap is het grootste? Een blik op de kaart zegt genoeg.

Wie is Randall Munroe? Een aantal mensen zal het meteen weten, de meesten zullen hun schouders ophalen. Zijn strip xkcd over romantiek en wiskunde is in ieder geval bekend genoeg om zijn eigen Nederlandstalige Wikipediapagina te hebben. Dus.

Vandaag wist The Independent te melden dat Munroe recentelijk iets interessants heeft geprobeerd: hij maakte een wereldkaart van het internet. Hoe groter de activiteit (dus niet alleen ledental, maar ook bijvoorbeeld het aantal berichten), hoe groter de landmassa op de kaart.

facebook
De verwachting is dat Facebook over tien jaar de wereld heeft veroverd. Foto: javier.reyesgomez

Het gevolg is onder andere een enorm Facebook-continent. De vele geopinieerde blogs op internet vallen in het niet vergeleken met de activiteit van onder andere Facebook, Skype en Twitter. In de ‘Euro Gulf’ is Hyves überhaupt niet terug te vinden, maar in de ‘Gulf of China’ (achter de Great Firewall) zien we wel hoe miljarden Chinezen met elkaar socializen op websites waar we nauwelijks weet van hebben.

Wat The Independent vergat te vermelden is dat dit niet de eerste wereldkaart van Munroe is. De versie van 2007 geeft ons zelfs zeer interessant vergelijkingsmateriaal. Vooral de groei van Facebook, in 2007 slechts één van vele netwerken, is opvallend. MySpace is daarentegen van grootmacht veranderd in slechts een vlekje op de kaart. Wie gebruikt er immers nog MySpace?

Wat de kaart lijkt aan te tonen is dat het wereldje van online communities soms op stormachtige wijze veranderingen ondergaat. Roem blijkt vergankelijk te zijn, en wat in 2007 door bijna iedereen gebruikt werd is nu enigszins sneu. We wachten dan ook met spanning af hoe de kaart van Munroe er in 2013 uitziet. Zal Faqt dan een plekje op de kaart veroverd hebben, of zal het slechts een deel van het ‘land’ ‘Tech Blogs’ uitmaken?