Extravert? Geen Mars-missie voor jou


Extraverte types moeten maar thuisblijven. Zij zouden een reis naar Mars voor iedereen alleen maar moeilijker maken dan hij al is.

In elke film over een of andere langdurige en spannende missie, kun je de karakters in de groep uittekenen. Er is een leider, er is iemand die graag leider zou willen zijn, er is een stil type en een druktemaker. Wie tijdens de film een positieve bijdrage levert, maakt de scenarioschrijver uit. Maar volgens psychologen van de Amerikaanse DePaul University kan de druktemaker misschien maar beter thuisblijven in geval van een missie naar Mars.

Tijdens de lange reis naar de rode planeet zal een extraverte persoonlijkheid in ieder geval grote moeite krijgen met de zeer beperkte ruimte aan boord en de eentonigheid. Hij of zij zal niet alleen zichzelf dwarszitten, maar ook zijn medepassagiers.

De studie werd bekostigd door NASA die graag wil weten hoe een team het beste kan worden samengesteld, mocht een reis naar Mars werkelijkheid worden. Dat de missie er ooit komt, lijkt inmiddels wel vast te staan. Vorige week nog kwam het bericht naar buiten dat op Hawaï geëxperimenteerd gaat worden met een nieuw soort ruimteschip met een ufo-achtige schotel. Speciaal voor de lange reis naar Mars.

Uit eerdere studies – onder meer in Rusland – blijkt dat extraverte persoonlijkheden veel kunnen bijdragen aan de effectiviteit van een team door hun sociale vaardigheden en daadkracht. Maar tijdens een Mars-missie zouden die eigenschappen al gauw omdraaien tot iets negatiefs in de ogen van hun reisgenoten. Uiteindelijk gaan extraverten zich vervelen bij gebrek aan prikkels en dingen om te doen. Ze zien steeds dezelfde gezichten. Op hun beurt gaan introverten zich steeds meer ergeren aan hun praatjes en dadendrang.

Volgens de psychologen hoeft een extraverte persoonlijkheid nog niet te betekenen dat je wordt uitgesloten van missies naar Mars. Een team met louter introverte types zou namelijk ook niet effectief zijn. De kunst zit ‘m in balans vinden en sociale training.