Vreemd: eten ruiken maakt dik


proefmuizen

‘Dat ruikt goed’, roep je terwijl je de keuken inloopt. En gelijk heb je gezorgd voor een extra pondje rond je middel. Althans, dat denken wetenschappers van de UC California, de universiteit in Berkeley. Ze onderzochten muizen die door menselijke manipulatie niet meer konden ruiken en vergeleken die met een groep muizen waar niets aan was veranderd.

Beide groepen kregen hetzelfde zeer vette dieet. De uitkomsten kun je zien op de foto: de muizen met reukvermogen werden dik, de muizen zonder hielden hun taille. Ze veranderden in efficiënte vetverbrandingsmachines. Overtollige energie sloegen ze op in zogenoemde bruine vetcellen, het vet daarin wordt veel sneller gebruikt voor energie. De gewone muizen lieten hun extra calorieën rechtstreeks naar hun witte vetcellen gaan. Die zitten hoofdzakelijk rond het middel en maken een muis (en een mens) dik.

Sterker nog, dikke muizen, waarvan het reukvermogen kunstmatig werd verwijderd, begonnen af te vallen, terwijl speciaal gefokte muizen met superreukvermogen nog sneller dik werden dan de gewone muizen.

De vraag is natuurlijk welk mechanisme er achter dit opmerkelijke fenomeen schuil gaat. De onderzoekers zagen dat de muizen die niet konden ruiken een veel actiever orthosympathisch zenuwstelsel hadden. Dat deel van ons zenuwstelsel reguleert de energiehuishouding. Het was al bekend dat de zintuigen een rol spelen bij de stofwisseling, onze perceptie van calorieën beïnvloedt hoe we die calorieën gebruiken. Maar dat het zo’n sterke invloed is, dat verbaasde de onderzoekers.

Ze hebben het mechanisme nu aangetoond in muizen. Een volgende stap is om het bij mensen te doen. Dat wordt nog een hele opgave, aangezien we wat minder gemakkelijk te manipuleren zijn dan knaagdieren. Maar de onderzoekers, die publiceerden in Cell Metabolism, denken al na over een medicijn dat het reukvermogen bij mensen onderdrukt. Dat zou patiënten met fors overgewicht kunnen helpen om een paar kilo’s kwijt te raken. Anderen kunnen gewoon hun neus met een wasknijper afsluiten tijdens het eten.