Eten op Mars: spam en pannenkoeken


Ik ga naar Mars en neem mee… In ieder geval pannenkoekenmeel. Afgelopen weken is op Hawaiï een simulatie geweest van een Mars-reis. Een van de gekke, maar toch zeer serieuze vragen die daarbij aan de orde kwam: wat eten we als we daar zijn? Het opmerkelijke antwoord is pannekoeken en ingeblikt vlees.

Tot nu toe gingen op ruimtereizen vaak gedroogde maaltijden mee. Daar doe je wat heet water bij en je kunt eten. Ook slurpen astronauten voedzame gel uit tubetjes. Dat geeft altijd veel klachten, omdat astronauten na verloop van tijd helemaal klaar zijn met dit instant voedsel. Aan boord van een Russisch ruimteschip is ooit zelfs een kleine opstand uitgebroken vanwege het slechte eten.

Op een reis naar Mars moet er dus gewoon gekookt worden, heeft Nasa bedacht. Tijdens de afgelopen Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) is nagegaan hoe dat zou moeten. Een team van gastronauten kreeg lang houdbare ingrediënten mee (zie foto) naar een afgelegen vulkanisch veld met de opdracht: maak er wat van.

De buitenaardse koks maakten vooral pannenkoeken, couscous en pasta met ingeblikt vlees. In de ruimte is het de bedoeling dat ze deze maaltijden aanvullen met groenten en fruit uit het bio-regenerative food system, oftewel een vliegende moestuin, aldus Nasa. Uiteindelijk zullen de astronauten wellicht zelfs hun eigen brood en koekjes bakken, hoopt de ruimtevaartorganisatie. Een opstand van de bemanning vanwege het slechte eten kun je halverwege Mars immers niet gebruiken.