Enorme asteroïde zoeft voorbij


astroide

Op 31 oktober vliegt een grote asteroïde, genaamd 2015 TB145, op korte afstand langs de aarde. Het gevaarte komt op ongeveer 488.000 kilometer voorbij, ongeveer 1,3 keer de afstand tussen de aarde en de Maan. Gevaar voor een botsing met de aarde door het 200-meter lange brok puit is er niet volgens astronomen.

Dat is een hele geruststelling, toch laat de ontdekking van 2015 TB145 zien hoe groot het risico is van een botsing tussen de aarde en een asteroïde. Het gevaarte is pas op 10 oktober ontdekt met de pan-STARRS- telescoop op de Haleakala vulkaan op Hawaï. Daar zagen ze dat het brok steen met een snelheid van ongeveer 125.000 kilometer per uur op ons afkomt. Mocht de koers iets anders zijn, dan zou aarde maar korte tijd hebben om zich voor te bereiden op de klap.

De laatste keer dat een object van deze omvang zo dicht kwam, was in 2006. Een soortgelijk grote asteroïde wordt verwacht in augustus 2027, meldt NASA op haar website. Maar er kunnen dus ook grote asteroïden zijn waarvan we nu het bestaan nog niet eens kunnen vermoeden. Vandaar dat ruimtevaartorganisaties rond de wereld werken aan een systeem om een aanstormende asteroïde een zetje te geven, weg van de aarde.

Wanneer we een dergelijk systeem nodig hebben, is onbekend. Slechts één keer in de 2000 jaar is er een impact van een projectiel van meer dan 100 meter doorsnee, denken astronomen. Een dergelijk object heeft een impact die een complete aardse regio kan verwoesten. Een asteroïde met het potentieel om vrijwel al het leven op aarde te verwoesten, komt eens in de paar miljoen jaar voorbij.