Eilanden verpest door do-gooders


Toen in 2004 de tsunami over de Indische Oceaan rolde, werd de Indiase eilandengroep Nicobaren hard getroffen. Dat is ook niet zo gek, de eilanden liggen relatief dicht bij de bron van de vloedgolf, in Sumatra, midden op zee. Veel mensen kwamen om, bomen en planten werden ontworteld. Hongersnood dreigde.

Maar wat er vervolgens gebeurde, is zo mogelijk nog rampzaliger. Verschillende hulporganisaties streken neer op de eilanden. Die waren daarvoor door de regering van India afgesloten van de buitenwereld om de traditionele levensstijl van de inwoners niet te verstoren. De hulpverleners namen de eilanders alle initiatief uit handen.

Waar de Nicobarezen eerst in woningen op palen woonden, werden nu prefab huizen uit golfplaat neergezet. Die werden onder de tropenzon loeiheet. Ook importeerden de westerlingen voedsel, in plaats van te helpen nieuwe gewassen te planten, ontdekte de Universität Klagenfurt, in Oostenrijk. De grootste fout werd gemaakt door de regering van India, die de inwoners schadevergoedingen in cash uitbetaalde.

Het gevolg was desastreus. De inwoners van de Nicobaren raakten gewend aan het westerse voedsel en het feit dat er voor ze werd gezorgd. Met het geld werden luxe-goederen gekocht. Zo kwamen er zelfs een paar motoren op de eilanden, al is er geen tankstation. De traditionele levensstijl werd binnen een paar jaar afgeschaft.

Nu wordt een poging gedaan de fouten te herstellen. Er is een programma om weer voedsel te verbouwen, niet te importeren. Daar is haast bij, anders groeit een generatie op die dat nog nooit heeft gedaan. Ook wordt geholpen de visvangst weer op gang te brengen.

De Oostenrijkers hebben over de situatie een documentaire gemaakt, getiteld De Tweede Vloedgolf.