Ehec is terug


De Ehec bacterie, die afgelopen zomer voor veel ophef zorgde in Europa, is terug. Een meisje in Duitsland is er aan overleden.

Meer dan 4000 mensen werden afgelopen jaar ziek door Ehec, vooral in Duitsland. Uiteindelijk stierven 53 mensen aan de ziekte, die waarschijnlijk via fenegriek uit Egypte in de voedselketen terecht kwam. De zoektocht naar de besmettingsbron hield heel Europa een maand lang in zijn greep.

En toen ging het Ehec-verhaal als een nachtkaars uit. Er kwamen geen nieuwe ziektegevallen meer bij en er leek zelfs een medicijn tegen de ziekte voorhanden te zijn, uitgevonden in Nederland. Toch steekt de ziekte nu opnieuw de kop op. In Hamburg is een zesjarig meisje gisteren overleden aan de gevolgen van Ehec.

Hoe ze ziek is geworden, is nog niet bekend. De gezondheidsdiensten concentreren zich op de school van het meisje en het huishouden van haar ouders. Van alle levensmiddelen die daar aanwezig zijn wordt een monster genomen voor onderzoek. Voorlopig is niemand uit de omgeving van het meisje ziek geworden.

De Duitse gezondheidsautoriteiten kunnen niet zeggen of er een nieuwe epidemie komt. Ze moeten het trieste geval van het dode meisje goed onderzoeken om te zien welke variant haar heeft gedood om verdere uitspraken te kunnen doen.

Follow Faqtman on Twitter