Eerste hoofdtransplantatie gepland


Een Italiaanse arts gaat proberen een hoofd te transplanteren. Een zieke Rus wil zich vanaf de nek omhoog laten zetten op een gezond lichaam. Valery Spiridonov lijdt aan spinale spieratrofie, een ziekte waarbij zijn spieren steeds verder verdwijnen. De 30-jarige IT-consultant kan zich nu alleen nog maar in een speciale rolstoel voortbewegen. Hem wacht een vroege dood.

Daarom heeft hij de Italiaanse neurochirurg Sergio Canavero toestemming gegeven om voorbereidingen te beginnen voor een hoofdtransplantatie. Die moet binnen een jaar plaatsvinden, waarschijnlijk in Moskou. Daarbij zal het hoofd van Spiridonov van zijn eigen lichaam worden gesneden en worden geplaatst op een donorlichaam. Tijdens de operatie wordt het hoofd sterk gekoeld, anders overleven de hersens het niet.

Na de operatie wordt Spiridonov een maand kunstmatig in coma gehouden, terwijl het lichaam wordt voorzien van immuunonderdrukkers, omdat het anders het hoofd afstoot. Eenmaal uit de coma, zal de patiënt langdurig moeten revalideren.

Artsen uit andere landen hebben het plan ‘een stap te ver’, ‘onmogelijk’ en zelfs ‘knettergek’ genoemd. Maar Canavero denkt denkt dat het veiliger is dan naar de ruimte reizen. Spiridonov zegt niets te verliezen te hebben. Hij is een fan van technologie en vertrouwt op de wetenschap.