Eerst computer slaagt voor Turing test


Voor het eerst is een computer geslaagd voor de Turing test. Dat is een test, bedacht door het wiskundige genie Alan Turing (1912-1954), waarbij een computer moet doen alsof hij een mens is. Als dat lukt, is dat een teken van intelligentie, dacht Turing (foto). Het wordt algemeen gezien als de lakmoesproef of computers even slim zijn als mensen.

Bij de Royal Society in Londen is voor het eerst een dergelijke test met succes gedaan. Russische wetenschappers presenteerden daar het computerprogramma Eugene Goostman. Dat doet zich voor als een 13-jarige jongen die Engels als tweede taal heeft. Mensen chatten met Eugene en met echte 13-jarige jongens en konden geen verschil ontdekken.

Van verschillende kanten is kritiek gekomen op het experiment. Zo was maar een derde van de juryleden overtuigd dat Eurgene een echte jongen was. Turing zelf vond 30 procent een acceptabele ondergrens. Bovendien lag de lat lager dan gebruikelijk door een kind te gebruiken dat in een tweede taal chat.

Desondanks is dit een mijlpaal in de ontwikkeling van computers. De dag dat een computer zich kan voordoen als mens is niet ver meer.