Eenzaamheid maakt hebberig


Mensen die worden buitengesloten, nemen grotere financiële risico’s dan anderen. Ze proberen waarschijnlijk met geld de leegte in hun bestaan goed te maken. Onderzoekers in Hong Kong lieten een groep mensen een eenvoudig balspel spelen waarbij bepaalde spelers de groep moesten verlaten. Na het spel kregen alle proefpersonen loten aangeboden waarmee een geldprijs kon worden gewonnen.

De keus was tussen een lot met 80 procent kans om 200 dollar te winnen of een lot met een kans van 20 procent om 800 dollar te winnen. De mensen die net tijdens het balspel waren buitengesloten, kozen in overgrote meerderheid voor het lot met de kleine kans op een grote prijs. De andere spelers gingen vaak voor de kleinere, maar zekerdere prijs. Ook tijdens straatinterviews kozen mensen die eenzaam waren vaker voor het lot met de hoofdprijs, in plaats van de bijna zekerheid van een kleine prijs.

De onderzoeker concluderen op basis hiervan dat eenzame en buitengesloten mensen veel meer financieel risico willen nemen en dat mensen die meer samenhorigheidsgevoel ondergaan conservatiever zijn in hun keuzes. Geld neemt de plaats in van sociaal gevoel, zo schrijven ze in het Journal of Consumer Research.