Een spaarpotje in je hoofd


Bij het winkelen is een lijstje maken niet genoeg. Je hersenen willen altijd meer kopen.

Als je naar de winkel gaat om je wekelijkse boodschappen in te slaan, dan kan je dat netjes met een lijstje doen. Zo koop je geen dingen die je niet nodig hebt. Of toch wel?

Echte rekenaars
Echte rekenaars

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste winkelbezoekers al in het hoofd een extra bedrag in gedachten heeft wat hij of zij gaat aan impulsaankopen gaat uitgeven. Dit bedrag blijkt ook nog eens zeer nauwkeurig te zijn.

De onderzoekers vroegen in de winkel voor hoeveel geld een aantal proefpersonen producten op hun boodschappenlijstje hadden staan en wat ze in totaal van plan waren om uit te geven. Hier bleek een verschil in te zitten. Na het passeren van de kassa werd er nogmaals naar de bedragen gekeken en gaven de proefpersonen toe dat ze een bedrag in gedachten hadden voor onverwachte aankopen.

Dit kunnen dingen zijn die ze echt nodig hebben en vergeten zijn op te schrijven maar enkele ondervraagden gaven ook eerlijk toe veelvuldig verleidt te worden door de aanbiedingen in de winkel. De grootte van het bedrag dat voor deze extra uitgaven werd uitgegeven hing af van de hoeveelheid gangpaden dat de winkelende bezoekers doorgelopen had.

Dat betekent dus voor de winkeliers dat ze moeten zorgen dat de bezoeker flink moet lopen, anders wordt niet het volledige extra ingeschatte bedrag uitgegeven. Ook kunnen herinneringsbordjes opgehangen worden zodat iedereen mee naar huis neemt wat hij of zij nodig heeft, of het op het lijstje stond of niet. Of het met zoveel loopafstand nog zo leuk winkelen is, valt natuurlijk te betwijfelen.

Foto: Flickr