E-sigaret produceert vrije radicalen


e-sigaret

Ook e-sigaretten produceren potentieel schadelijke stoffen. Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat er grote hoeveelheden vrije radicalen in de damp zitten, zeer reactieve stoffen die cellen kunnen beschadigen. Per hijs van de elektrische sigaret komen er tot 100 biljoen van dergelijke vrije radicalen in de longen. Hoewel dit significant lager is dan in tabaksrook, is het niet uitgesloten dat dit schade aan de gezondheid kan toebrengen.

Een analyse van de damp van veelverkochte e-sigaretten toonde de vrije radicalen aan. Volgens de onderzoekers betekent dat niet automatisch dat dampers slecht zijn voor de gezondheid. Maar ze durven zeker ook niet te zeggen dat het onschuldig is. Verder onderzoek moet uitwijzen van de gevolgen op de lange termijn zijn van deze hoeveelheden.

Elektronische sigaretten kunnen een belangrijke rol spelen bij het stoppen met roken. Ze bieden dezelfde bezigheid en dezelfde werkzame stof, nicotine, zonder het kankerverwekkende teer. Toch wijzen steeds meer studies uit dat het geen onschuldig middel is. Het is moeilijk om een goed beeld te krijgen, aangezien de damper-industrie zelf ook onderzoek uitvoert, waaruit de e-sigaret altijd als volkomen gezond naar voren komt.

Dit onderzoek is gepubliceerd in Chemical Research in Toxicology.