E-lezen bijna volwassen


De nieuwe e-reader van Sony is een stap in de goede richting. Maar wanneer begint het tijdperk van elektronische boeken nu écht?

Het blijft een idioot gezicht in menig huiskamer: boekenplanken van vloer tot plafond. Je leest boeken meestal maar één keer en dan staan ze maar te verstoffen en interessant te doen op een boekenplank, alsof je ze iedere dag nodig hebt. En dat terwijl boeken weinig meer zijn dan lettertjes op papier, informatie, enen en nullen. Digitaliseren die hap.

Het probleem tot nu toe was echter het lezen van een scherm. Dat is niet prettig en op de lange duur vermoeiend voor je ogen. Maar met iedere nieuwe generatie e-readers wordt het iets beter.

Sony heeft nu een grote stap gezet met de PRS 600. Het scherm van 600 bij 800 pixels is prettig om naar te kijken, je kunt er makkelijk een uurtje of twee op lezen zonder rode oogjes te krijgen. Je kunt de omvang van de pagina variëren, zodat je een pagina in stukjes op kunt delen als je kleine lettertjes vervelend zit.

Bovendien hebben Sony en Bol.com afgesproken om de komende tijd duizenden boeken digitaal aan te gaan bieden voor 80 procent van de prijs van een papieren editie. Daardoor is er genoeg te lezen.

Moet je gelijk tot aanschaf overgaan? Mwah. Nog steeds worden e-readers niet uitgerust met een Wifi-connectie. Welk bedrijf voert deze eenvoudige innovatie eindelijk eens door en laat elektronisch lezen echt doorbreken? Wifi maakt het ophalen van boeken via een digitale bibliotheek enorm veel makkelijker en zorgt ervoor dat je boeken uit kunt wisselen. Daarmee zou deze technologie eindelijk volwassen worden.

Bovendien is de PRS 600 met bijna 300 euro ruim aan de prijs. Wie een early adopter wil zijn, kan de komende tijd goede sier maken met het Sony Machientje. Voor de rest: wacht een jaar tot de prijzen dalen en de eerste modellen met Wifi te koop zijn.

Bestellen en verdere specs hieronder.

Sony Reader Touch Edition - zilver
Sony Reader Touch Edition – zilver
Sony


De PRS 600. Foto: Faqt.nl
De PRS 600. Foto: Faqt.nl