Duitser eerste gemotoriseerde vlucht?


Op 17 december 1903 maakten de gebroeders Wright te Kitty Hawk, North Carolina, de eerste gemotoriseerde vlucht ooit. Sla ieder geschiedenisboek open, en je vindt de datum terug als een van de grote mijlpalen in de menselijke ontwikkeling.

Mis, zegt een Australische historicus nu, de eerste vlucht vond al in 1901 plaats. En het waren niet de Wright-broers, maar de Duitse uitvinder Gustav Weisskopf die de eerste vlucht maakte. Het land waar voor het eerst gemotoriseerd werd gevlogen is wel hetzelfde gebleven, de Verenigde Staten. Weisskopf was daar heen geƫmigreerd.

De claim dat Weisskopf als eerste heeft gevlogen, is al eerder gemaakt. In de jaren dertig waren er al historici die probeerden zijn naam in de geschiedenisboeken te krijgen. Probleem was dat er alleen een tekening (zie boven) en getuigenverklaringen waren van de vlucht van de Duitser en geen foto’s. Er zouden wel beelden zijn gemaakt, toen Weisskopf in Bridgeport, Connecticut, de lucht in ging, maar die foto’s zijn verdwenen. Het gerenommeerde Smithsonian Institute hakte daarom toen de knoop door: de eer kwam de gebroeders Wright toe.

Luchtvaarthistoricus John Brown beweert nu dat hij de verloren foto heeft gevonden. Hij heeft op foto’s van de eerste luchtvaarttentoonstelling in New York in 1906 de oorspronkelijke foto van de vlucht ontdekt, geplakt op de stand die Weisskopf daar huurde. Met moderne technieken is die foto op een foto opgeblazen en scherp gemaakt. Brown beweert dat zo goed te zien is hoe Weisskopf vloog.

Het blad Scientific American maakt in 1903, enkele maanden voor de vlucht van de Wrights, melding van de succesvolle vluchten van Weisskopf, nog een aanwijzing dat Brown gelijk heeft. Het gezaghebbende tijdschrift Jane’s All the World’s Aircraft erkend op basis van het bewijs dat Brown aandraagt dat het inderdaad Weisskopf is geweest en niet de gebroeders Wright die de eerste vlucht ooit maakten.