Drupje water voor perfect zandkasteel


Als het een beetje lekker weer is, zit heel Nederland dit weekend weer op het strand. En wat doe je daar? Juist, zandkastelen bouwen. Wetenschappers hebben nu berekend hoe je dat het beste doet. Zandkorrels blijven aan elkaar plakken door water. Druppeltjes tussen de korrels fungeren als een soort bruggetjes, die de korrels naar elkaar toe trekken.

Zit er te veel water tussen de korrels, dan zijn de bruggen te lang en dus te zwak. Te weinig en er komen tussen bepaalde korrels helemaal geen bruggen tot stand. Internationaal onderzoek van onder meer de Universiteit van Amsterdam heeft aangetoond dat slechts 1 procent water – aan zee vrij verkrijgbaar – de beste resultaten oplevert.

Je kunt natuurlijk ook overdrijven. Foto: William Cho.

De onderzoekers bouwden met PVC pijpen hoge zandkastelen met steeds een andere mengvorm tussen water en zand. Ze kwamen er tot hun grote verrassing achter dat minder water meer stevigheid oplevert. Slechts een paar drupjes per emmer zand (en dan goed mengen) zorgt voor zandkastelen die zo sterk zijn, dat ze zelfs onder water intact blijven.

Gewapend met die kennis kun je uitgroeien tot de kasteelheer of -dame van het strand. Nog twee tips van de onderzoekers voor het perfecte zandkasteel:

* laat het bouwwerk taps toelopen, hoe sterker de basis, hoe steviger het kasteel.
* stamp emmertjes zand met grote kracht aan. Door er hard op te stampen, duw je de korrels in elkaar.

Follow Faqtman on Twitter