Drup, zegt ’s werelds oudste experiment


Pak een makkelijke stoel, zorg voor voldoende snacks en water om niet uit drogen, dan kun je getuige zijn van een historisch moment. Aan een Australische universiteit staat het roemruchte pekdruppelexperiment op het punt om voor het eerst live resultaat te vertonen. Dit experiment is in 1927 opgezet door professor Thomas Parnell van de Queensland universiteit. Hij wilde aantonen dat pek – het spul waarmee ze houten boten waterdicht maken – bij kamertemperatuur geen vaste stof is, maar vloeibaar.

Wie pek op tafel legt en er met een hamer op slaat krijgt scherven, net als bij glas. Toch is pek wel degelijk vloeibaar, het heeft alleen een gigantisch hoge viscositeit (taaiheid), zei Parnell. Hij goot hete pek in een glazen trechter. Als het goed was, moest daar met genoeg tijd pek uit gaan druppelen.

En dat gebeurde. In de loop der jaren zijn acht druppels uit de trechter gekomen. De eerste druppel verscheen in 1930, de laatste in 2000. Alleen is tot nu toe nog niemand getuige geweest van het druppelen. In 2000 stond er een webcam op het experiment gericht, maar die hield er net voor het vallen van de druppel mee op.

Dat gaat nu niet gebeuren. Onder smp.uq.edu.au/content/pitch-drop-experiment kun je live beelden zien van het experiment. Dit keer zullen duizenden ogen op de vallende druppel zijn gericht. De universiteit verwacht dat het magische moment ergens de komende dagen zal zijn. Wie het echt wil meemaken, moet echter vooral geduld hebben, het kan ook volgende week worden.