Drugshonden ruiken alleen worst


London_Police_Dogs

Een team drugshonden dat aan het werk is op de luchthaven van Manchester kan eigenlijk wel ophouden. Het Britse vliegveld trok 1,57 miljoen euro uit om de honden in te zetten, maar de honden blijken alleen kaas en worst te kunnen opsporen en geen drugs.

Uit een inspectie van de douane blijkt dat de zes honden in zeven maanden geen enkele keer harddrugs zoals cocaïne of heroïne hebben gevonden.

In hoeverre de honden afschrikken is moeilijk te meten, aldus de hoofdinspecteur, maar als je alleen kijkt naar de drugsvangsten, zijn de honden een slechte investering. De 1,57 miljoen euro werden uitgegeven aan nieuwe kennels en het draaiende houden van het hondenteam.

Elke hond heeft zijn eigen specialiteit, zoals het opsporen van drugs, tabak, contant geld of vlees dat niet ingevoerd mag worden door de 22 miljoen passagiers die het vliegveld jaarlijks aandoen. Uit het rapport blijkt dat de honden de douane wel hebben gevonden om 46 kilo sigaretten en 181 kilo vlees hebben gevonden, zijn er dus helemaal géén drugs gevonden, terwijl dat voor douane wel een zeer hoge prioriteit is.

Een hond die getraind is om dierlijke producten op te sporen, had zijn werk goed gedaan, maar het ging bijna alleen om kleine hoeveelheden kaas en worstjes. Die worden meegenomen door Britse toeristen en zijn niet echt een gezondheidsrisico. Er wordt nu gekeken hoe de honden beter kunnen worden ingezet.