Dramatisch minder leeuwen in wild


leeuw

Het aantal leeuwen in Afrika is drastisch gedaald in de afgelopen decennia. In sommige regio’s worden leeuwen volgens een nieuwe studie zelfs met uitsterven bedreigd. Slechts in beschermde wildparken op het zuidelijke continent neemt het aantal dieren toe.

Deze dramatische boodschap is afkomstig van een internationale onderzoeksgroep onder leiding van de Universiteit van Oxford. De onderzoekers vergeleken 47 studies naar leeuwen uit verschillende regio’s van Afrika van de afgelopen 25 jaar. De statistische analyse toonde duidelijke regionale verschillen. Bijzonder nijpend is de ontwikkeling in West- en Centraal-Afrika. In dit gebied zal de helft van de leeuwen waarschijnlijk binnen de komende 20 jaar verdwijnen, schrijven de onderzoekers.

Ook in Oost-Afrika neemt de populatie flink af. Veel leeuwen zijn verdwenen in deze gebieden of gaan dat doen in de komende decennia. Slechts in vier landen in zuidelijk Afrika – Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe – nam het aantal grote katachtigen toe, melden de onderzoekers. In al deze landen wonen Leeuwen in omheinde beschermde gebieden. Deze parken trekken veel toeristen en zijn daardoor goed gefinancierd en georganiseerd.

Op de Rode Lijst van de World Conservation Union (IUCN), heeft de leeuw momenteel de status ‘bedreigd’. Gezien de nieuwe gegevens suggereren de onderzoekers om deze classificatie te heroverwegen. In West- en Centraal- en Oost-Afrika zou de status ‘kritisch’ moeten zijn. In een paar regio’s zelfs ‘uitgestorven in het wild’.

De studie is gepubliceerd in PNAS.