Doos doet smaak de das om


Lusten kinderen geen cornflakes, of ligt het aan de doos? Kinderen vergeten hun smaak bij een bekend icoon.

Kinderen zijn er dol op: eten in verpakkingen met de mooiste kleurtjes en bekende figuren erop. Maar ouders opgelet: de plaatjes beïnvloeden wat het kroost lekker vindt.

Vind ze dit wel écht lekker?
Vind ze dit wel écht lekker?

Het is altijd een keuze in de supermarkt. Mag de kleurrijke verpakking waar uw kind mee aan komt rennen, in de winkelwagen, of moet het teruggelegd worden? Ouders moeten hier goed over nadenken want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat herkenbare figuren op de verpakking zorgen voor verandering van smaak bij kinderen.

Tijdens het onderzoek kregen de proefpersoontjes, kinderen in de leeftijd tussen de 4 en de 6 jaar, dozen vol met cornflakes en andere ontbijtgranen voorgeschoteld. Deze ontbijtgranen waren gelabeld als ‘Healthy bits’ of ‘Sugar bits’, met daarbij wel of niet een afbeelding van een bekend figuur. De kinderen moest op basis daarvan de smaak een cijfer geven.

Hoewel alle cornflakes als lekker werden beoordeeld, kregen cornflakes in de verpakking met een bekend televisie-figuurtje een hoger cijfer voor de smaak dan dezelfde cornflakes in een kleurrijke verpakking zonder kinderbekende. Kinderen vonden de ontbijtgranen in ‘Healthy bits’-verpakkingen ook lekkerder dan in ‘Sugar bits’-dozen.

Het minst tevreden waren de kinderen met cornflakes in de ‘Sugar bits’- verpakking zonder bekend figuur op de doos.

Foto: Flickr

Follow Faqtman on Twitter