Doorbraak bij kankeronderzoek


Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn er samen met Amerikaanse collega’s in geslaagd om cellen bij muizen te bewapenen met antitumormiddelen. De cellen blijven de tumor ter plaatse bestoken waardoor deze na een aantal dagen is verdwenen. Deze resultaten verschenen in het vaktijdschrift PNAS. De onderzoekers werken nu verder aan een behandeling voor hersentumoren bij mensen.

Een tumor in een long. Foto: Lange123.

De Utrechtse onderzoekers werken samen met wetenschappers van het Massachusetts General Hospital van de Harvard University. Voor hun onderzoek gebruikten ze neurale stamcellen uit de muis. Deze werden zo aangepast dat ze speciale eiwitten aanmaken die zich binden aan de tumorcellen en deze vervolgens vernietigen.

De therapeutische stamcellen werden ingebracht bij de tumor en na vijf dagen was de tumor verdwenen. De onderzoekers verwachten dat deze techniek in de toekomst ook gebruikt kan worden om tumoren in de mens te bestrijden.

De onderzoekers richten zich nu op hersentumoren. Die zijn op dit moment lastig te behandelen met medicijnen omdat de bloed-hersenbarrière de antitumormiddelen tegenhoudt. Door de therapeutische stamcellen bij de tumor in de hersenen te plaatsen, kunnen ze ter plaatse hun werk doen.

Het onderzoek legt een basis voor een nieuwe therapie tegen kanker, maar er is nog een lange weg te gaan. Zo moet blijken of de techniek ook werkt bij de mens. Ook moet deze techniek worden uitgebreid naar andere tumortypen. Als alles goed gaat, zal het zeker tien jaar duren voordat deze methode toepasbaar is in de kliniek.

Follow Faqtman on Twitter