Dokter geeft arm terug (na 40 jaar)


Een Amerikaanse arts is na 40 jaar teruggekeerd in Vietnam met een opmerkelijk cadeau: de arm van een soldaat. Hij zette de arm bij de destijds vijandelijke Noord-Vietnamees af om diens leven te redden. Een ontsteking in de arm dreigde zich door het hele lichaam ter verspreiden.

Chirurg Sam Axelrad bewaarde de arm en kookte het vlees er af. Hij stopte de botten van Nguyen Quang Hung in een doos in zijn kantoor. Maar hij voelde zich er niet goed bij. Afgelopen maandag bracht hij de botten terug naar hun rechtmatige eigenaar.

De Vietnamees was in 1966 door Amerikaanse troepen in zijn arm geschoten, niet ver van de plek waar hij nu woont. Hij liet zich in een riviertje vallen om bij het vuurgevecht weg te drijven. Hij werd opgepikt door een Amerikaanse helicopter. Nguyen dacht te worden doodgeschoten, maar in plaats daarvan brachten de troepen hem naar een veldhospitaal.

Daar constateerde de 27-jarige Axelrad dat de arm was opgezwollen en de kleur had van een aubergine. Om het leven van de vijandelijke soldaat te sparen, zaagde hij de arm er af. Nu, 47 jaar later, waren de mannen dolblij elkaar te zien.