Dokter Frankenstein op spreekuur


Enge dokters. Gelukkig in Nederland een zeldzame soort, in sommige landen martelen ze patiënten. Medicijn voor deze martelartsen?: de VN.

1014864291_f601a0a94e

Je kunt gewoon met een gerust hart naar de dokter. Nou kunnen we dat in Nederland al langer, maar toch is het misschien fijn om te weten dat ook de VN zich met doktersbezoek heeft bemoeit. Deze bemoeienis is in Nederland minder noodzakelijk, in andere landen kan het volgens de auteur van een nieuwe resolutie wel een belangrijk verschil maken.

Hij ontwierp namelijk een resolutie waarin meerdere regels over het gedrag van doktoren beschreven staan. Dit om te voorkomen dat de overheid dokters zal vragen om een patiënt gemeen of onmenselijk te behandelen. Mishandeling voor medisch onderzoek of medische noodzaak is dan ook uitgesloten.

De belangrijkste auteur van de resolutie is Dr. Peter Polatin van het herstel- en onderzoekscentrum voor slachtoffers van mishandeling in Denemarken. Hij zegt dat duidelijk is dat doktoren jarenlang patiënten mishandeld hebben, zoals tijdens het regime van Sadam Hussein in Irak. Maar ook op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay en Israël. Doktoren stonden hier volgens Polatin niet altijd achter maar moesten simpelweg de instructies van hun werkgever, zoals gevangenissen of het leger volgen. Ten koste van ethisch verantwoord medisch optreden.

De VN resolutie roept niet alleen artsen op om mishandeling tegen te gaan, ook helpt de resolutie volgens Polatin artsen om dit afwijkende behandelingen te weigeren. De auteurs hopen dat naast de ondertekening van de resolutie er ook een speciale rapporteur van de VN komt. Deze moet zich dan gaan specialiseren op medische behandelmethodes bij verdachte regimes. Hierdoor komen hopelijk meer ´dokter Frankensteins´ voor de rechter.

Foto: Flickr