Doden bewegen meer dan jaar lang


doden bewegen meer dan jaar lang

Dode lichamen liggen niet stil, integendeel. Tot 17 maanden na de dood blijven lijken bewegen, een ontdekking die grote gevolgen kan hebben voor politie en justitie. Een Australisch laboratorium dat ontbindende lijken in de vrije natuur iedere 30 minuten fotografeerde, zag dat de doden van hun plaats komen.

Het gaat om de Australian Facility for Taphonomic Experimental Research (AFTER), in de volksmond eenvoudigweg de Body Farm. Daar onderzoeken forensische specialisten wat er precies gebeurt met een dood lichaam. De gedachte daarachter is om meer kennis te krijgen voor het onderzoeken van een plaats delict bij een wat oudere moord.

Vooral de armen bewogen nog flink na de dood. Armen die langs het lichaam lagen, spreiden zich geregeld uit, zodat het lijk een T-vorm aannam. Na de dood drogen pezen uit, waardoor ledematen onder spanning komen te staan en beginnen te bewegen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Forensic Science International.

Ook andere lichaamsdelen bewegen na de dood nog langzaam, maar zeker. Het betekent dat een lijk na anderhalf jaar een heel andere positie kan hebben dan tijdens overlijden. De politie moet daar bij onderzoek rekening mee houden, vinden de Australiërs. Op grond van hun onderzoek zeggen ze nu redelijk precies te kunnen voorspellen hoe een lichaam in de vrije natuur aan de wandel gaat na de dood.