Dít is pas een viking strijdbijl


viking strijdbijl

Archeologen dachten dat ze wel wisten hoe viking strijdbijlen er uitzagen. Tot ze een paar jaar geleden een vikingraf vonden in de gemeente Hårup op Jutland. Het behoorde tot een man en een vrouw die nu omschreven worden als een ‘power couple’, omdat het ging om een 13 meter lang en 4 meter breed graf dat voorzien was van verschillende belangrijke offergaven.

In het gedeelte waar de man lang, werd echter maar één object gevonden, een gigantische strijdbijl. Die was niet voorzien van versieringen, wat de archeologen van het Silkeborg Museum er toe leidt om te denken dat de bijl daadwerkelijk werd gebruikt in de strijd, het was geen ‘show-bijl’. Het betekent ook dat de man een groot krijgsheer was. Hij moet ongelooflijk sterk zijn geweest om met de bijl te hebben gezwaaid. Het indrukwekkende wapen was het belangrijkste symbool van zijn bestaan.

De vrouw is begraven met zilveren objecten en een sleutel. Dat was in de vikingcultuur een symbool van macht. Ze was een belangrijk persoon in haar gemeenschap, wellicht een adellijke dame. Wat haar relatie met de man was, is niet duidelijk. Wellicht waren ze de Bill en Hillary van hun tijd, misschien waren het een zus en broer. Hoe dan ook, hun nazaten vonden dat ze samen moesten worden begraven, hoewel niet duidelijk is of ze gelijktijdig stierven.

De inhoud van het graf uit het jaar 950 zal worden tentoongesteld in het museum, waar ook al het wereldberoemde veenlijk van de Tollund-man ligt. Het is een herinnering voor de Denen dat ze eens over de wereld heersten. Recent is in Canada opnieuw een viking nederzetting gevonden uit dezelfde periode als dit graf. Een teken dat de vikingen zelfs geregeld de oceaan overstaken.