Dino’s waren kampioen tanden wisselen


De Diplodocus dinosauriër was de wereldkampioen tanden wisselen. Iedere paar dagen werd een tand vernieuwd. Tot die conclusie komen paleontologen van Stony Brook universiteit in de VS. Ze sneden met precisie apparatuur dunne plakjes van de tanden om te ontdekken hoe snel die groeiden. Net als bomen jaarringen hebben, zijn tanden opgebouwd uit laagjes. Door de hoeveelheid laagjes te tellen kun je zien hoe snel hij groeide.

De Diplodocus was een vegetariër wiens tanden waarschijnlijk heel snel sleten. Vandaar dat nieuwe tanden geregeld nodig waren. Iedere paar dagen viel een oude tand uit het gebit en kwam daar een nieuwe tand onder naar boven, zo schrijven de Amerikanen in het vaktijdschrift PlosOne.

Behalve de Diplodocus, werd ook het gebit van de medevegetariër Camarasaurus onderzocht. Die had duidelijk sterkere tanden, want hij wisselde ‘slechts’ iedere 62 dagen van tanden. Daar concluderen de paleontologen uit dat beide dieren andere planten aten. De Diplodocus nam waarschijnlijk harder voedsel tot zich dat de tanden harder deed slijten.